VOLG ONS LinkedIn Link Facebook Link volg TMS op Instagram Twitter Link

Piping Cargill

Henk van der Ree: "Een goede werkvoorbereiding is 80 á 90% van je succes"

7 januari 2014

In week 45 werd er door TMS meegewerkt aan de stop bij LyondellBasell te Moerdijk. Wij vroegen Henk van der Ree, maintenaince & project manager van LyondellBasell, over het verloop.

Naam: Henk van der Ree
Leeftijd: 60 jaar
Studeerde: WTB + SKO inspectie level 3 op de Hogeschool Utrecht
Functie: maintenance & project manager LyondellBasell
Verleden: Sinds 1989 in dienst bij LyondellBasell op de locatie Botlek-Maasvlakte. Sinds 3 jaar op de locatie Moerdijk.

Slechte weersomstandigheden
Van der Ree is erg tevreden over het verloop. “De start was wat moeizaam omdat de weersomstandigheden heel slecht waren: het waaide en regende heel hard. Desondanks werd dit goed opgepakt en konden alle werkzaamheden binnen de planning gedaan worden.”

Goede werkvoorbereiding
De werkvoorbereiding en planning hebben het werk goed voorbereid, vertelt van der Ree. “Ze hebben daar de nodige tijd voor genomen en tot in details alle stappen uitgewerkt. De scope werd goed in kaart gebracht, zodat de juiste manpower ingezet kon worden. Niet alleen het materiaal en de manpower waren goed voorbereid, maar ook zaken als veiligheid instructie, werkvergunningen, brandwachten en eventuele lastenten. Op maandag was alles gereed, zodat we direct zonder vertragingen konden starten.”

Foutpercentage minder dan 1%
Alle werkzaamheden konden binnen de planning tijdens de stop uitgevoerd worden. Van der Ree: “Alle persingen zijn uitgevoerd, foto’s zijn geschoten en het straal- en schilderwerk werd gedaan voor de start up. Het maintenance prefab werk werd vooral in de shop op LyondellBasell uitgevoerd en de projecten in Moerdijk. In totaal werden er 84 field lassen en 60 projectlassen gedaan, waarvan 63 lassen in het veld geschoten. Behalve alle piping- en laswerken, zijn er ook wat pompen en compressors gereviseerd. Ook werden er afsluiters uitgewisseld en regelkleppen voor revisie opgestuurd en weer terug ingebouwd. In grote lijnen is de gehele scope uitgevoerd. Het las foutpercentage was minder dan 1 procent, dus dat is een heel goed resultaat.”

Veiligheid
Van der Ree over de rol van veiligheid tijdens de stop: “Wij zijn de stop in gegaan met  meetings van te voren over veiligheid. Daarnaast waren medewerkers de eerste dag van de stop om 6:00 uur aanwezig om een veiligheidsintroductie te krijgen. En het resultaat mag er zijn: geen incidenten tijdens de stop. Zelfs geen EHBO-gevalletjes of iets, dus dat is heel mooi!”

Samenwerking
Al sinds 1997 werken TMS en LyondellBasell samen. “Je ziet dus dat de werkvoorbereiding en de afstemming met TMS, onze eigen maintenance groep en operations, steeds belangrijker wordt. Werkvoorbereiding is 80 a 90 % van je succes. Als dat niet goed loopt, dan heb je een probleem.”, aldus van der Ree.