VOLG ONS LinkedIn Link Facebook Link RSS Feed Link Twitter Link

Piping Cargill

Geschiedenis

Spring naar:

Tienen
Antwerpen – Gent – Heusden-Zolder
Nederland

100 jaar TMS – Tienen

Een eeuw geschiedenis in een notendop
Een verhaal over vakmanschap, passie, ondernemersinstinct en klantgerichtheid

In het begin van de 20e eeuw werkt Joseph Kestens (overgrootvader van Walter en Luc) als plaatslager in de fabrieken van de Tiense Suiker. Ondernemer als hij is, start Joseph In 1918  een klein constructiebedrijf in bijberoep. Hij specialiseert zich in de productie van kachels en buizen (piping), koper en plaat slaan, autogeen lassen en ambachtelijke bewerkingen.

Hoewel meer dan honderd jaar geleden; in de productieafdelingen van een voedingverwerkend bedrijf als de Tiense Suikerraffinaderij gelden strenge regels. En wanneer Joseph op een dag in 1922 een sigaretje rookt  op een plaats waar dit niet is toegestaan, wordt hij ontslagen.

‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’, dat geldt ook voor Joseph. Zijn bijberoep draait inmiddels op volle toeren – ook toen al waren goede stielmannen zeer gegeerd – en hij heeft werk genoeg om er zijn hoofdberoep van te maken. Ironisch genoeg doet de Tiense Suikerraffinaderij een beroep op zijn diensten en binnen de kortste keren behoort het bedrijf tot een van zijn beste klanten. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds een zeer goede verstandhouding en samenwerking tussen beide ondernemingen.

In 1926 koopt Joseph nieuwe ateliers in de Kliniekstraat in Tienen. Hij werkt hard en met veel liefde voor zijn vak. Kwaliteit loont en Joseph kan zijn onderneming uitbreiden. Hij neemt bekwame vaklui aan, en hij investeert in opleidingen voor jongeren die op hun beurt uitgroeien tot vakkundig geschoolde arbeidskrachten.

Josephs zoon Alfons komt in 1929 bij het bedrijf. Alfons heeft een goed zicht op de markt en een fijn gevoel voor nieuwe tendensen. Hij richt zich op de bouw van stalen veranda’s. In het verlengde daarvan start zijn zoon Hector (vader van Walter en Luc) in 1964 met het produceren van staalskeletten voor in die periode zeer gegeerde bungalows.

Vijftig jaar na de intrek in de ateliers tegenover het ziekenhuis, verhuist het bedrijf in 1976 naar het industriepark (Soldatenplein) in Tienen. Een gloednieuwe, uiterst moderne fabriek met alles erop en eraan schept nieuwe mogelijkheden: grotere constructies, ketelbouw en fijne mechaniek zijn enkele voorbeelden van de uitbreiding van de activiteiten.

Verschillende grote industriële groepen in voeding, (petro)chemie, elektronica, automobiel en andere sectoren weten Kestens te vinden en de geleverde producten worden wereldwijd verdeeld. Kestens exporteert naar de buurlanden: Nederland, Frankrijk en Duitsland, naar Oost-Europa, met name naar Polen en Tsjechië, en zelfs naar Saoedi-Arabië, Soedan en Irak.

Eind jaren 80 gaan Walter en Luc Kestens aan de slag in het bedrijf van hun vader. Op dat moment telt de Belgische vestiging een veertigtal medewerkers. Begin jaren 90 beginnen bedrijven zich anders te organiseren. Organisaties uit de regio komen zelf met de vraag of Kestens hun onderhoudswerkzaamheden wil uitvoeren zodat zij zich volop kunnen focussen op hun core business. Er wordt een speciale afdeling opgericht die enkel en alleen instaat voor technisch onderhoud voor bedrijven. Dankzij de jarenlange ervaring, stielkennis en de gedreven medewerkers heeft Kestens een grote voorsprong op de concurrentie. De afdeling groeit razendsnel en op korte tijd wordt dit de hoofdactiviteit van de onderneming. Rond het jaar 2000 is technisch onderhoud booming.

In 2008 verkoopt de groep Kestens een deel van de werkzaamheden, waaronder de onderhoudsafdeling, aan ISS. ISS Industrial Services wordt opgericht met Walter Kestens als algemeen directeur.

In datzelfde jaar vindt in Nederland een management buy-out plaats bij de Troost Pernis Groep. Dankzij de kapitaalinbreng van Friesland Bank Investments (nu Nordian Capitals) verloopt alles succesvol en in november 2008 is TMS Industrial Services een feit.

In België wil ISS in 2011 de beurs op met schoonmaak- en cateringactiviteiten. De afdeling Industrieel Onderhoud wordt verkocht aan TMS en is meteen toonaangevend in Vlaanderen. Samen met de verkoop van de activiteiten maakt Walter mee de overstap van ISS naar TMS en blijft in functie als algemeen directeur.

Ook 2013 is een belangrijk jaar voor TMS. Met de komst van de vestiging in het Rotterdamse havengebied is TMS dichtbij zijn klanten in deze regio. Een van de uitgangspunten van de onderneming en een win-win situatie voor beiden.

Anno 2018 stelt TMS een duizendtal mensen te werk, verdeeld over zeven vestigingen in twee landen. Zij hebben één gezamenlijk doel voor ogen: de klanten een zo gevarieerd mogelijk dienstenpakket bieden met oplossingen voor al hun mogelijke vragen. En vooral: niets aan het toeval overlaten!

In juni 2018 is er een overname van de aandelen van de holding boven TMS. De aandelen van Nordian Capital worden overgenomen door VYTIM, een ondernemersgroep waar ook het TMS management deel van uitmaakt. Met deze overname verandert er niets voor de verschillende vestigingen, noch voor de medewerkers. Het is wel een extra garantie op lange termijn en een voordeel voor de klanten. TMS wordt geleid door entrepreneurs die de markt en de uitdagingen kennen waar zij mee te maken hebben. Voor TMS zelf is deze aandelenoverdracht de kers op de taart om het honderdjarig bestaan te vieren.

100 jaar TMS Antwerpen – Gent – Heusden-Zolder

TMS Industrial Services Antwerpen zoals we het vandaag kennen, werd opgericht in juni 2011 en kwam rechtstreeks voort uit ISS Industrial Services. Zoals in Tienen speelt ook in Antwerpen deze Deense multinational een belangrijke rol.

In 2011 wordt TMS Industrial Services Antwerpen opgericht omdat ISS Industrial Services zich terug wil focussen op haar kernactiviteiten. Dat is het tegenovergestelde van 2004 wanneer ISS zich juist meer wil differentiëren en samenwerkingen zoekt met andere bedrijven. Naast de schoonmaak wil zij zich dan richten op bedrijfstakken zoals industrieel mechanisch onderhoud en catering. Even daarvoor heeft de Kestens Groep haar afdeling onderhoud aan ISS verkocht waarbij Walter Kestens lid wordt van het directiecomité van ISS.

Een van de samenwerkingen - of in dit geval overnames - die belangrijk is in de geschiedenis van TMS, is die van BISG: Brant Industrial Services Group. Deze groep bestaat sinds 1999 en is een verzameling van zelfstandige bedrijven die elk op zich industrieel onderhoud uitvoeren. In de Antwerpse tak van deze groep bevinden zich:

 1. 1. Lauer Belgium, opgericht in de jaren 70 en +/- 200 medewerkers tellend. De basisactiviteiten van Lauer zijn prefabricatie en montage van leidingen, uitvoering van projecten en industrieel onderhoud binnen de chemie en petrochemie. Daarnaast richt het bedrijf zich op apparatenbouw, kunststofverwerking en brandbeveiliging.
   
 2. 2. Immco Group met +/- 200 medewerkers. De Immco Group is de opvolger van IMOP, een bedrijf dat in het verleden scheeps- en industriële dieselmotoren bouwde en zich later richtte op het reviseren van motoren en industriële toepassingen. Het bedrijf heeft een nauwe band met de toen zeer befaamde scheepswerf Mercantile-Beliard.
  Vanaf de jaren 60 - met de komst van BASF en Total (toen nog Fina) in het Antwerpse havengebied - groeit de vraag naar mechanisch onderhoud en verlegt IMOP de focus naar deze branche.
   
 3. 3. Lemmens Services, opgericht in 1980 en +/- 100 medewerkers in dienst. De activiteiten van Lemmens bestaan voor ongeveer 50% uit het onderhoud aan nucleaire installaties en voor de andere 50% uit het onderhouden van machines en motoren, en industriële dichtingswerken.
   

Hoewel elk van deze bedrijven meer dan 100 of zelfs 200 mensen in dienst heeft, blijken zij toch te klein om grote contracten binnen te slepen. Dat is de belangrijkste reden om de krachten te bundelen en samen te smelten tot een geheel. Waarom dit op eigen kracht niet lukt, heeft deels te maken met de opkomst van de Europese Unie, eind jaren 90, begin 2000. Het wordt dan gemakkelijker voor buitenlandse bedrijven om activiteiten in andere Europese landen uit te voeren, en dat is ook voelbaar in België. Naast Antwerpen heeft de BISG-groep vestigingen in Limburg, in Nederland en in Frankrijk.

In mei 2004 gaat BISG failliet en wordt ze onder curatele geplaatst. Een interessante opportuniteit voor ISS dat dus net op dat ogenblik wilde differentiëren met activiteiten in deze branche. ISS neemt de Antwerpse vestigingen van BISG over en binnen de veertien dagen is de doorstart een feit. Ook het personeelsbestand wordt grotendeels mee overgenomen.

Samen met de van de Kestens Groep overgenomen activiteiten wordt de BISG Groep omgedoopt tot ISS Industrial Services met Walter Kestens als algemeen directeur.

In 2006 koopt ISS Monta Mega, gevestigd in de Gentse Zeehaven en eveneens actief in het industrieel mechanisch onderhoud. Daar bevindt zich vandaag nog altijd de Gentse zetel van TMS.

TO&S volgt in 2008. TO&S is gespecialiseerd in servicetechnieken en heeft twee vestigingen: een in Gent en een in Tessenderlo. Gent wordt ondergebracht bij ISS Gent en Tessenderlo bij Heusden-Zolder. Ook het Antwerpse WEBDIE wordt in 2008 bij ISS gevoegd, inclusief de 20 medewerkers.

De laatste acquisitie voltrekt zich in 2009 in Heusden-Zolder: ASL, een kleine onderneming met gelijkaardige activiteiten wordt deel van ISS.

Al die overnames zijn nodig voor de schaalvergroting die ISS nodig heeft om grotere opdrachten in de wacht te slepen.

ISS Industrial Services draait goed. Maar de gevolgen van de crisis van 2008 doen de moedermaatschappij beslissen om zich terug te focussen op haar kernactiviteit: schoonmaak. Hoewel de afdeling mechanisch onderhoud winstgevend is, past deze niet meer in het grotere geheel van ISS. De Belgische afdeling is wereldwijd de enige van ISS in deze branche.

Tegelijkertijd wordt in Nederland door middel van een management buy-out de afdeling mechanical services van de Troost Groep overgenomen door TMS. Het werkgebied van TMS Nederland heeft zich dan al behoorlijk uitgebreid, tot in de havens van Antwerpen. Er volgt een nauwe samenwerking tussen TMS Nederland en ISS Zwijndrecht en in 2010 starten de gesprekken over een overname van ISS door TMS. In juni 2011 vloeien de bedrijven samen in TMS Industrial Services waartoe vanaf dan ook de vestigingen in Tienen en Heusden-Zolder behoren. Walter Kestens blijft algemeen directeur.

De uitdaging is en blijft tot op vandaag: groot genoeg zijn om contracten af te sluiten bij grote bedrijven, en klein genoeg om de flexibele en soepele structuur te behouden. En vooral: niets aan het toeval overlaten!

100 jaar TMS Terneuzen – Moerdijk – Middelburg

Het ontstaan van TMS Nederland brengt ons terug naar het prille begin van de Nederlandse Troost Groep. In Pernis, ten Zuidwesten van Rotterdam aan de Nieuwe Maas, worden ruim een eeuw geleden de nieuwe raffinaderijen van de Koninklijke Shell gebouwd. Bouwbedrijven zijn in die tijd nog niet wat ze vandaag zijn en beschikken niet over de grote machines die nodig zijn voor de uitgravingen voor de funderingen voor die nieuwe industrie.

Gezond boerenverstand

In de omgeving van Pernis leeft de bevolking dan nog voornamelijk van landbouw en visserij. En het zijn de boeren die beschikken over grote tractoren en graafmachines. Ze zien er wel graten in en bieden Shell hun diensten aan voor de uitvoering van de grond- en graafwerken. Een schoolvoorbeeld van hoe de markt van vraag en aanbod werkt.

Van grondwerken tot volwaardig bouwbedrijf

Met de interessante werkzaamheden voor Shell komen nieuwe ideeën naar boven. De familie Troost ziet de mogelijkheden en richt al snel meerdere bedrijven op. Naast Pernis komen daar later de vestigingen in Terneuzen, Middelburg en Moerdijk bij. Op de top van hun bestaan - halverwege de jaren 80 - beschikt de Troost Groep, naast het graafbedrijf, over transport- en bouwbedrijven, zorgt zij voor afvalverwerking en biedt zij mechanisch onderhoud voor bedrijven aan. Alles bij elkaar stelt de groep ongeveer 4.000 mensen te werk.

Middelburg

In 1976 wordt in Koudekerke Schipper-Kriekaard Staalbouw opgericht, kortweg SKS. De kernactiviteiten zijn staalconstructies, machinale verspaning, leidingwerk, apparaten- en machinebouw en fabrieksonderhoud. In 1983 verhuist deze onderneming naar Middelburg waar zij in 1992 wordt overgenomen door de Troost Groep. De holding biedt op dat moment werk aan 500 vakmensen en bestaat uit de afdeling Mechanical Troost SKS, Troost Mechacon Terneuzen en Akkermans Industrie Moerdijk. Later wordt TMS Middelburg ondergebracht bij de vestiging in Terneuzen.

Terneuzen

De voorganger van het huidige TMS Terneuzen heeft al twee gedaanteverwisselingen ondergaan voordat het in 1981 wordt overgenomen door de Troost Groep. Na de oorlog wordt het oorspronkelijke bedrijf opgericht als HAVEE (Hamelinck-Veerman). Dat gaat op zijn beurt halverwege de jaren 70 over in IMC, de Internationale Metaalverwerkende Compagnie. Door de overname van Troost wordt het officieel Troost Mechacon Terneuzen en dat blijft zo tot 2008.

Moerdijk

Halverwege de jaren 90 neemt de Troost Groep vanuit een faillissement Akkermans Moerdijk over. De activiteiten komen grotendeels overeen en zeker de locatie is een voordeel. De overname vergroot het marktaandeel in een belangrijke regio.

2008 overname door TMS

De Troost afdeling mechanical services wordt door middel van een management buy-out in 2008 overgenomen door TMS. Het gaat over de vestigingen Moerdijk, Middelburg en Terneuzen, inclusief de 400 medewerkers die in die afdeling werkzaam zijn. De Troost groep zelf gaat verder met de bouwbedrijven en afvalverwerking maar ook die zijn vandaag niet meer actief.

Uitbreiding van TMS met PLC De Pooter

Na de management buy-out in 2008, neemt TMS nog diverse andere bedrijven over. Dat begint in 2009 met PLC De Pooter. Het familiebedrijf van Wim de Pooter, gelegen in de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone is gespecialiseerd in piping. Zowel de activiteit als de ligging zijn voor TMS interessante troeven. Wim de Pooter wordt aangesteld als projectleider en het voltallige personeelsbestand komt in dienst van TMS Terneuzen.

ISS industrial services wordt TMS IS

ISS heeft ook een afdeling industrial services. Maar in 2011 wil het van origine Deense bedrijf zich focussen op haar kernactiviteiten: facility services en schoonmaak. Voor de afdeling Industrieel Onderhoud zoeken ze een overnemer en vinden die bij TMS. De overname inclusief de 400 medewerkers betekent voor TMS een verdubbeling van het werknemersaantal.

Een leven lang bij TMS

Hoewel TMS dus pas in 2008 als zodanig officieel van start ging, zijn er medewerkers met een zeer lange staat van dienst. Sommigen van hen maakten verschillende overnames mee van de bedrijven waar zij oorspronkelijk voor werkten, maar bleven altijd trouw aan de nieuwe werkgevers. Daarom heeft TMS nu oude getrouwen met 40 jaar dienst of meer. Een aantal van hen stamt nog uit de periode van de Troost Groep, anderen uit de HAVEE groep.